Utgivning I Vederhäftiga I Programförklaring I Porträttgalleri

Marknadsföring I Under tillverkning I Kontakt Länkar I Start

   

 

 

Barbara Mc Gould:
FÅNGAD

Fångad Bokbål förlag

ISBN 91-975985-1-8

Engelska originalets titel: Trapped

Omslagsdesign: Jacob Leichmaniasis

Fotografi: Magdalena Nordin

Tryck: Nordins industrikomponenter AB, Umeå 2005.  

292 s. 

200 kr

 

En fängslande, verklighetsbaserad skildring av en kvinnas fångenskap och hennes förtvivlade flykt…  

Nadia, vacker, bildad, burgen och av förnämligaste börd, är en självständig och själsstark kvinna. När hon möter Abdullah, en stilig, sofistikerad läkare från Mellanöstern, erbjuder han just den exotiska erotik Nadia behöver i sitt liknöjda leverne. Mannen med de mörkaste av ögon visar sig vara fängslande, dock i mer än en betydelse.

Kontrasten dem emellan är fullkomlig – och just därför så lockande och pockande, så besinningslös och betvingande. Lidelsen, svår och smäktande, berövar Nadia all eftertänksamhet. Det första året förflyter i sämja och en själarnas överensstämmelse. ”Om du lämnar mig kommer jag att vilja fysiljera oss båda” brukade Abdullah viska ömt när Nadia, säll i älskogens bleka eftersken, somnade i hans knä.

Nadia blir snarligen havande och förbindelsen förändras. Hon har föga förståelse för den islamska synen på kvinnans och moderns lott i livet. När hon av Abdullahs intolerans drivs in i Terrys armar, blir Abdullahs rabiata reaktion ett fasansfullt slag för Nadia.

Han för henne till Jemen där hon utsätts för de mest ohyggliga övergrepp och där hon tvingas leva i fångenskap. För Abdullah är det handlingar av nödo; enligt honom är en otrogen hustru moraliskt förkastlig och intet eller åtminstone blott plågor värd.

Fångad i ett främmande land söker Nadja fly, både i sinnlig och reell bemärkelse.

 

 

 

RECENSIONER

Fångad utgör ett skakande vittnesbörd om de sorgespel som kan uppstå i sammandrabbningen mellan vitt skilda kulturers människosyn och värderingar.”
Öviks Allehanda  

”Barbara Mc Goulds detaljrika reminiscenser av kvinno- och fångenskapets förbannelse är omöjlig att värja sig mot.”
Söderort

  ”En läsning som fångar alla sinnen.”  
Stockholms fria tidning  

”Konstnären Magdalena Nordin har med en glödande sax och namnet Barbara Mc Gould gått bärsärkagång i orientlitteraturen, klippt ihop åtta böcker och monterat dem till en enda. Det som till en början, genom boktitel, omslag, författarnamn, fotografier och baksidestext, framstått som ett prototypexempel visar sig vara en parodi. Eftersom processen lämnats opolerad och synlig; genom att boken inte döljer sin egen konstruktion visar den också på vilket sätt genren är konstruerad.” 
Athena Farrokzhad, OEI

 Fångads styrka består även i dess enkelhet – den är i en mening inget annat än det den kritiserar, eller snarare, den är som det den kritiserar.” 
Rebecka Thor

 

 

 

 

Montageromanen Fångad: uppsats av Rebecka Thor >>

 

 

 

RABIAT I KVADRAT

Barbara Mc Gould kammar hem en statyett av den emacipatoriska textgalan Rabiat i kvadrat i kategorin intersektionellt manshat av hantverksmässig fulländning. Se Barbara Mc Goulds tal samt prisutdelningen och festivalen som helhet på Youtube:

Del 1: http://www.youtube.com/watch?v=KqdelzYCeVA
Del 2: http://www.youtube.com/watch?v=Q_n5ORWngrs

Rabiat i kvadrat bokbål förlag

Den här filmen finns även som videosvar på "Säkert! Allt Som Är Ditt (Live Malmö 2007)" http://www.youtube.com/watch?v=mUFiuAFIkpk

 

Till toppen