Utgivning I Vederhäftiga I Programförklaring I Porträttgalleri

Marknadsföring I Under tillverkning I Kontakt Länkar I Start

   

 

 

Lili von Wallenstein:
ELAGABALUS JUVELER

Elagabalus juveler Bokbål förlag


Lili von Wallenstein: Elagabalus juveler

Omslag: Magdalena Nordin

Inlaga: Paul Hemmilä

Tryck: Isak Hall & Söner, Stockholm 2012

ISBN 978-91-86385-14-9

202 s.

185 kr.

 

 

Elagabalus juveler skildrar i tre kapitel – Kvinnan, Jakten och Juvelerna – Hermann Görings liv. Romanen berättar om en omdömeslös, girig och glupsk själs färd mot förgängelse och om de vålnader Göring aldrig förmådde frigöra sig från.

 

Om nätterna kom hon till mig. Hennes ansikte var tankfullt, allvarligt, emellanåt hånfullt. Vid sängens fotända inledde hon en vällustig dans och väckte mina slumrande sinnen. Under hennes hänförande skrud, täckt av pärlor och stickad med guld, anade jag den döda kroppen och den fuktiga, mjölkvita hudens glans. Öron, hals, handleder och vrister tyngdes av de mest utsökta guldsmycken, men när jag äntligen fick fatt i hennes hand fattade hon eld och översvämmades av helvetets slingrande flammor. De krälade över hennes likgiltiga kropp, huden fläckades av guldgult och azurblått, hon skrattade och skrek, ögonen stelnade och ur munnen flödade förruttnelsens obehagliga stank. Jag vaknade av vettskrämda skrik – mina egna – och sade ut i det olycksbådande mörkret: ”Carin, du måste förlåta mig för vad jag gjorde. Allt jag ville var att du skulle vara min. Allt jag ville var att du skulle älska mig som jag älskade dig.”

 

Författaren om boken:
I Elagabalus juveler rumlar och rullar en egenkär, extravagant, dekadent man mot undergången, ständigt sockerstinn och drogpåverkad, sentimentalt erinrande sig den döda hustrun Carin. I romanen, som bygger på den knubbige, rosenkindade Hermann Görings liv och reella historiska skeenden, sammanblandas verklighet och hallucination.
Göring, som gärna höjde sin marskalkstav mot en gråtande himmel och vrålade ut sitt hat mot mänskligheten, var en mångtydig figur. Han var tillika en god representant för den kombination av girighet, självförhävelse och självupptagen dumdristighet som bland mycket annat karaktäriserade nazismen. Elagabalus juveler handlar om en man och en tid som förblindats av girighet, som ser syner istället för att se sina egna handlingar.