Utgivning I Vederhäftiga I Programförklaring I Porträttgalleri

Marknadsföring I Under tillverkning I Kontakt Länkar I Start

   

 

 

Lili von Wallenstein: FAKTA I FALLET WILIGUT

Magdalena Nordin: Omslag
Inlagans utformning: Heinz Hellström
Bokbål förlag, Stockholm 2013
ISBN 978-91-86385-19-4
72 s.
120 kr.

 

 

 

 

 

 

”Vi har inte råd att glömma den här läxan.”

SS-Gruppenführer, svindlare och skvatt galen: Fakta i fallet Wiligut berättar om mystikern och neopaganisten Karl Maria Wiligut. Denne kallade sig vanligen Weisthor, sade sig kunna kommunicera med forntida gudomar och vara ättling till åskans mäktige överman Tor. Wiligut stod i nära förbund med Himmler och de två männen försökte medelst ritualer, blod och jord återskapa en drömd arisk guldålder.

Lili von Wallenstein är en prisbelönt författare och föreläsare specialiserad på arkeologi och historia. På svenska har tidigare bland annat publicerats Och gud skapade kvinnan (2011) och Elagabalus juveler (2012).

 

EXCERPTER UR FAKTA I FALLET WILIGUT:

ADOLF HITLER

Vi har ingenting att skaffa med sådana element som endast förstår nationalsocialismen i termer av hörsägen och sagor, och som därför alltför enkelt blandar ihop saken med vaga nordiska fraser.

FÖRFATTAREN

Jag varken förväntar mig eller kräver att någon skall tro på den synnerligen våldsamma historia som jag har för avsikt att nedteckna. Förvisso vore jag galen om jag väntade mig det, eftersom till och med mina egna sinnen emellanåt vägrar att tro sina egna vittnesbörd. Galen var jag dock aldrig, och tvivelsutan drömde jag inte. Det är därför min avsikt att, enkelt och

kortfattat, utan överflödiga kommentarer och utsvävningar, försöka förklara en räcka händelser, vilka för mig och många andra har lett till ohygglig vånda och ångest. Trots detta vill jag inte försöka uttolka dem, utan enbart beskriva. Kanske finner andra dem mer löjeväckande än ägnade att förfära. I framtiden kommer kanske någon lärd person kunna förvandla mina fantasier till fakta, någon vars intellekt är lugnare, mer logiskt och mindre överspänt än mitt, någon som i de omständigheter jag med bävan återger inte ser annat än ett förklarligt orsakssammanhang.

KARL MARIA WILIGUT

Överläkaren berättade för mig att jag skulle släppas ut veckan därpå. Under tre nätter och tre dagar begrundade jag detta, utan mat, dryck eller sömn, och nådde därigenom slutsatsen att jag inte kunde återvända till livet sådant jag kände det. Jag kunde inte vända tillbaka till ett liv som inte längre fanns, till en människa som inte längre fanns. Vem var Karl Maria Wiligut? Det visste jag inte och ville heller inte ta reda på det. Jag hade att välja mellan liv och död. I mörker och hunger föddes ett tredje val. Jag skulle bli en annan. Jag skulle bli någon. Beslutet om liv och död ställdes därmed på framtiden.

KARL WOLFF

Han kom alltför lindrigt undan. Jag har inget mer att tillägga.